Gyeptrágya

2021. május 03.

A gyep a szép kertek talán legfontosabb ismertetőjegye – de ehhez elengedhetetlen a gondoskodás és a megfelelő tápanyagpótlás, vagyis a gyep trágyázása. Aki szerető gazda gondosságával ápolja, gondozza kertjét, annak munkája többszörösen megtérül. 

Miért szükséges a gyeptrágya?

A szép zöld pázsit optimális minőségének elérése és fenntartása érdekében döntő építőelem a tápanyagellátás, az adott gyephez és a funkcionalitáshoz igazított műtrágya alkalmazása. A gyep különböző fűfélékből és hozzá kapcsolódó gyökerekből áll. Ahhoz, hogy a gyep vonzó legyen, a füveknek egészségesnek, erősnek kell lenniük, a gyep zöldje megmutatja a gyep minőségét. 

Ennek elérése érdekében rendszeres tápanyagellátást kell biztosítani a füves területeken. Ezeknek kiegyensúlyozottnak kell lenniük, összhangban az uralkodó éghajlati és talajviszonyokkal. Egyetlen trágyával nem tudjuk a gyep igényeit lefedni, mivel más a gyep tápanyagigénye vetés-csírázási fázisban, illetve a későbbi vegetációs fázisokban – leegyszerűsítve például egy “tavaszi gyeptrágya” teljesen más, mint egy “őszi gyeptrágya”. A gyep optimális tápanyagigényét jelentősen meghatározza a talaj fizikai és kémiai összetétele, az igénybevétel gyakorisága az adott évszak valamint az ápolás, karbantartás színvonala.

A gyep legfontosabb tápanyagai

A nitrogén, a foszfor és a kálium az úgynevezett fő tápanyagforrások. A pázsitnak azonban nyomelemekre is szükséges van kisebb mennyiségben – magnézium, kalcium, réz és még sok más. Mindegyik tápanyagnak sajátos szerepe van.

gyep trágyázása
 • A nitrogén (N) a legfontosabb tápanyag, és nélkülözhetetlen a növény sűrűbbé és erőteljesebbé tételéhez. Megfelelő nitrogénellátás nélkül a gyep hiányban szenved, megbetegszik és sárgássá válik.
 • A foszfor (P) a második legfontosabb tápanyag, és különösen a fiatal gyep növények számára szükséges, mivel elősegíti a gyökér növekedését. Ez különösen fontos a gyep új telepítésekor, felülvetésekor.
 • A kálium (K) általában növeli a fű ellenálló képességét a gyepbetegségekkel, szárazsággal szemben, és biztosítja a sejtfalak megerősítését. Ettől lesz a gyep ellenálló, erős. Őszi időszakokban segíti a tartalék tápanyagok képződését, fokozza a télállóságot.
 • A magnézium (Mg) elősegíti a zöld levélképződést és a fotoszintézist.

Ha szeretnénk, hogy a pázsit szép és egészséges, esztétikus és ellenálló legyen, biztosítsuk számára a megfelelő tápanyagokat. 

A gyep trágyázása, lépésről-lépésre

Helyes gyeptrágya használat fontossága

A mezőgazdaságban használt NPK trágyák fűműtrágyaként csak feltételesen alkalmazhatók. Túl magas P tartalmuk következtében a füveknél hátrányos P feldúsulás jöhet létre, s ez elősegíti a nem kívánt vadfüvek pl. Poa annua felszaporodását. Gyepeknél ezért elsősorban olyan trágyák javasolhatók, melyek nem vagy csak kevés P-t tartalmaznak.

Kivétel a magvetés ill. gyepfelújítás, ez esetben magas P tartalmú trágyát alkalmazunk. Pl. EUROGREEN Basic Strat. Csirázásnál a P elősegíti a csiranövények gyökérfejlődését, valamint meggyorsítja a kezdeti növekedést. 

A talaj fajtája is hatással van a trágya kiválasztására. Erősen elsoványított homokos hordozóréteg esetén a kimosódás révén erőteljes K veszteség jön létre. Itt magas K-tartalmú trágyákat vessünk be.

Az a N, amely erősen kötött, lassan kioldódó formában van jelen, elősegíti a gyep anyagcsere folyamatait anélkül, hogy csúcsnövekedést indukálna.

A K elősegíti az anyagcserefolyamatokat és ellenállóbbá teszi a növényt a szárazsággal ill. téli időjárással szemben. A nyári hőségnapok elviselésében is nagy szerepe van. Amennyiben a gyeptrágyában K-szulfát alakjában van jelen, csökken a kimosódás, valamint a kiégés veszélye.

Nyomelemek, mint a nevükből is kiderül, rendkívül csekély mennyiségben szükségesek, hiányuk azonban hátrányosan akadályozza a növényi növekedési folyamatokat. Különösen lesoványított homokos hordozórétegen van a nyomelem utánpótlásnak nagyon fontos szerepe. Itt megelőzésképpen nyomelemekkel dúsított fűműtrágyákat használjunk. /Eurogreen Greens/

Gyeptrágyák fajtái

 • Felhasználás szerint beszélhetünk tavaszi, nyári, őszi és téli trágyaféleségekről. Az egyes vegetációs periódusokban a gyep más és más tápanyag ellátást igényel, így a különböző időszakok igényeihez különböző összetételű termékek közül választhatunk.
 • Eredetük szerint a legelterjedtebb gyeptrágya féleségek a szervetlen gyeptrágyák, melyek ásványi vagy kémiai ereteűek. A fő makrotápanyagokat, mint a N, P, K tartalmazzák ill. kiegészítő jelleggel tartalmazhatnak fontos mikroelemeket, mint Mg, Fe, Mn, stb. A tápanyag arányok a fű igényeihez vannak összeállítva, mely biztosítja az optimális tápanyag ellátást. A szerves gyeptrágyák növényi vagy állati eredetűek. Az organikus, növényi eredetű gyeptrágyákaz utóbbi időben új irány jelentenek a gyep gondozás terén.  Az így kijuttatott szerves anyagok javítják a talaj szerkezetét,  termékenységét, aktiválják a talajéletet. Tudni kell azonban, hogy ezekben a termékekben jóval kevesebb a tápanyag tartalom mint egy szervetlen gyeptrágyában, így ezeket kombinálva célszerű alkalmazni, hogy a kellő mennyiségű tápanyag rendelkezésre álljon a gyep megfelelő növekedéséhez.
 • Hatástartamot tekintve gyorshatású azaz rövid hatastartalmú (2-3 hét) és tartós azaz hosszú hatástartalmú (8-10-12 hét) gyeptrágyákat különböztethetünk meg. A rövid hatástartalmú trágyák vízoldékonyak, gyors, azonnali tápanyagot bizutsoítanak a növény számára. Gyors, hirtelen idukált növekedést eredményeznek és vízoldékonyságuk miatt gyorsan kimosódnak.  A hosszú hatású termékek kombináltak, egy jó kezdeti hatással valamint egy hosszabb időtartamig tartó egyenletes jó tápanyagellátással rendelkeznek. A hatóanyagok átalakulása hosszú láncú formákból a rövidebb formátum felé a mikroorganizmusok révén közvetlenül a természetes növekedési tényezőkhöz mint a talajhőmérséklet, talajnedvesség kapcsolódnak. Ezek a tényezők a növények növekedését egyébként is közvetlenül befolyásolják, így valósul meg az igény szerinti gyeptrágyázás. A hosszantartó egyenletes N-nel való tápanyagellátást csak az azonnal, középtávon valamint hosszú ideig ható N formák kombinációja révén érhető el.
 • Szemcseméret tekintetében is van különbség. Minél finomabb ugyanis a szemcseméret, annál egyenletesebb a tápanyageloszlás. A gyeptrágya granulátunok különböző – Standard, Mini és Elite – szemcseméretben léteznek. Az EUROGREEN temékpalettán lévő „Elite” termékeiben a 25 g/m2 kijuttatott gyeptrágyában 22 500 szemcse található, amíg ugyanez a szám „Standard” termékeinél csak 2 500 szemcse. Egy finom granulátum minden előfeltételét megteremti annak, hogy mindegyik fűcsomó megkapja a tápanyagot. Ha ugyanaz a tápanyag kevesebb de nagyobb szemcsében van kijuttatva, a szemcsék közvetlen közelében egy túlzott ellátás jön létre, míg távolabbi helyen hiány tapasztalható. Különösen egy rendszeresen és gyakran nyírt területen van meg a finom granulátumnak az az előnye, hogy gyorsan a gyepszőnyegbe mosódik és nem lesz a nyíráskor felszedve a fűnyesedékkel együtt.
 • Halmazállaport szerint általában szilárd, granulált gyeptrágyák az elterjedtek, de létezik folyékony gyeptrágya is, akmi elsősorban lombtrágyázásra alkalmasak, gyors tápanyag-felvételt biztosítanak. A tápanyagokat közvetlenül a levél veszi fel, és gyors hatást biztosít nehéz növekedési feltételek között is.
 • Összetételük szerint az általános gyeptrágyák azok, melyek kizárólag tápanyagokat tartalmaznak, kölönbőző vegyületek formájában és eltérő arányban. Léteznek azonban olyan speciális gyeptrágyák, melyek kiegészítő anyagokat is tartalmaznak. Ilyen kiegészítő anyag lehet pl. kétszikű gyomírtó, amit gyeptrágyával kombinálva kettős hatás tápanyag utánpótlás és gyomirtás érhető el. Vannak bio-kivonatokkal, növényerősítőkkel gazdagított termékek pl. PlantaCur®P56 , mely a fű természetes védekező rendszerét erősíti, a gyep rugalmasságát jelentősen növeli számos stressz-tényezővel szemben.

Hogyan kell csinálni? A helyes gyeptrágyázási technika.

Az egyenletes tápanyag-utánpótlásnál a trágyák fajtája és mennyiségének megválasztása mellett az utolsó fontos lépés a trágya kijuttatása.

Az egyenletes kijuttatást legkönnyebben egy trágyaszóróval érhetjük el. Ez lehetővé teszi a trágyák pontos és takarékos kijuttatását. A túladagolás kiégéshez vezethet, aluladagolás esetén hiány léphet fel. A helytelen trágyázás esetén különböző színű és növekedésű zónák keletkezhetnek.

Gyepfelület trágyázáshoz különböző szórókat használhatunk. Kis felületek trágyázására kézi szórókat használjunk, melyek mechanikusan működnek, de léteznek már elemes megoldások is.  Nagyobb területek trágyázásához röpítőtárcsás  vagy dobozos (maga alá szóró) szórókocsik közül választhatunk.

A helyes trágyázási technikát (alul- és túladagolás nélkül) a következők figyelembevételével érhetjük el:

 • nyírás után, öntözés előtt tervezzük a munkát
 • a trágyaszórót állítsuk be kezelési útmutatójának megfelelően az adott trágya szemcseméretéhez és a kívánt dózishoz 
 • a trágyaszórót NE a gyepfelületen töltsük fel
 • a záróreteszt csak miután elindultunk nyissuk és megállás előtt zárjuk, így elkerülhető a trágya kifolyása
 • röpsúlyos trágyaszórónál kis átfedést alkalmazzunk és figyeljünk a kellő sebességre
 • jelöljük bójákkal a már trágyázott területet
 • kijuttatást száraz időben végezzük, hogy a szemcsék egészen a talajra essenek.
  (kivétel a gyomirtóval kombinált gyeptrágya, melyet párás, harmatos fűre juttassunk ki, mert így biztosított a levélre tapadó szemcséből a hatóanyag levelén keresztüli felszívódása)
 • mélytrágyázásnál a célgépes levegőztetés, lyuggatás után végezzük el a trágyázást és utána gereblyézzük, boronázzuk meg a területet, mert így elősegítjük a szemcsék minél teljesebb mértékű bemosódását

Pontosan mikor?

Tavasszal, nyáron és ősszel más-más összetételű fűtáp javasolható, mivel az évszak változásával a gyep igényei is változnak. A körülmények ismerete természetesen a termékek közötti választásban is fontos szerepet tölt be (talaj, tápanyag ellátottság, igénybevétel stb.).  Házikerti gyep optimális tápanyag ellátása éves szinten 3-4 alkalommal történő gyeptrágyázással biztosítható. Egy átlagos állapotú gyep esetében jól alkalmazható az alábbi tápanyag program. Az ütemezése szerint a javasolt gyeptrágyák használatával biztosítjuk a gyep optimális tápanyag igényét.

1.alkalom: március, április esetleg május: FAIRWAY, POLYSPORT, RASEN PLUS, SPRING P56

2.alkalom: május,  június esetleg július: RASEN PLUS, BASIC NPK, OLYMPIA+ P56, GREEN P56

3.alkalom: július augusztus, esetleg szeptember: BASIC NPK, OLYMPIA+ P56, GREEN P56, EUROSPORT NK P56

4.alkalom: szeptember, október esetleg november: BASIC NK, EUROSPORT NK P56, HIGH-K P56

Az optimális tápanyag utánpótlás biztosítására tökéletes választás az EUROGREEN gyeptrágyacsalád termékei, melyek között megtalálhatóak a TOP Line  – a legjobb gyeptrágya –  minőségi csoportba tartozó gyeptápok illetve a BASIC alap fűtápok. Hamarosan az organikus – növényi alapú szerves gyeptrágyákkal is bővül az EUROGREEN hazai termékkínálata.

Az EUROGREEN termékcsalád tagjai mind hosszú hatástartalmat biztosító technológával készülnek. Ilyen a Poly Plus@ formula, mely egy világszerte vezető technológia a gyepfelületek optimális trágyázására. Kettős tápanyagburok felelős a hatóanyag kis adagokban történő felszabadulásáért, így elkerülhető a túladagolás valamint minimalizálható a tápanyag kimosódása. A burok egy része természetes stabilizált zsírból áll, mely biológiailag lebomlik ill. kénből és nyomelemekből áll, mely maga is tápanyag a növény számára. 

EUROGREEN egyedülálló innovációja PlantaCur®P56 növényerősítő, mely hatására a gyökerek erősebbek és gyorsabban növekednek.  Javítja és támogatja a stressztoleranciát, úgymint hőség, szárazság, hideg, betegségek leküzdése segíti a nagyobb mértékű rezisztencia kialakulását, emeli a gombakártevők elleni ellenállóképeséget, csökkenti a gombás fertőzések előfordulását. A PlantaCur®P56 nem növényvédő szer, nem toxikus. Hatása ismételt kezelésben teljesebb. Segítségével egész évben megvalósítható a teljes értékű trágyázás, valamint a növényerősítő – ellenálló szer adagolása.  

PlantaCur®P56 növényerősítőt tartalmazó termékek: Greens P56, Olympia+P56, Spring P56, Eurosport NK P56, GreenSpeed P56, High K P56