Gyep öntözése

2021. május 17.

Gyepszőnyegezésnél:

A gyepszőnyeg él. Rögtön a lerakás és az 1.hengerezés után alaposan öntözzünk.
 Soha ne hagyjuk kiszáradni. Alapszabály, hogy a lerakás után azonnal 15 l/m2 körüli vízmennyiséggel locsoljunk. Minél hamarabb, annál jobb. A következő 3 hétben is napi többszöri öntözés szükséges.

Gyep vízigénye
A természetes csapadék mennyisége, térbeli és időbeli eloszlása csak ritkán felel meg a növény igényének. Amennyiben a szükséges víz természetes csapadék illetve a talaj vízkészlete alapján nem áll rendelkezésre, a hiányt öntözéssel pótoljuk.
A gyep vízigénye a mikroklíma, a fajtaösszetétel, a talaj és a környezeti tényezőkön túlmenően, döntően a hőmérséklettől függ.
A gyepfelület vízigénye ezek figyelembevételével 1-7 liter /m2/nap = 10-70m3/hektár /nap.

1.sz. táblázat. Gyep vízigénye hőmérséklet függvényében:

Gyep vízigénye a hőmérséklet függvényében
Napi maximum CelsiusVízigény/ mm/napÖntözés gyakorisága napokban
35 C felett> 82 – 3
30 – 356 – 83 – 5
25 – 304 – 65 – 8
20 – 253 – 47 – 9
15 – 202 – 37 – 9

Általánosságban a ritkább időszakonkénti, de nagyobb adagú öntözés javasolható. Gyakori kis vízadagokban történő öntözés a gyökeresedés elsekélyesedéséhez vezet, mivel a gyökerek a mindig nedves feltalajban maradnak. Ez erősen csökkenti gyepünk taposás és szárazságtűrését. A növényállományban a nemkívánatos Poa annua és Poa trivialis fajok könnyen felszaporodnak és kiterjednek.
Fontos a csapadék mérése csapadékmérővel, illetve a kijuttatott öntözővíz mérése és öntözési napló vezetése. A helyes vetőmag megválasztásával bizonyos mértékig csökkenteni tudjuk az öntözéshez szükséges víz mennyiségét.
Mivel az öntözővíz korlátozott mértékben előforduló természeti erőforrás, melynek komoly költségei vannak, igyekezzünk az öntözést célszerűen minimalizálni. Csak semmi pazarlás. Ebben segíthet a magas színvonalú öntözési technika: öntözés helyes időpontjának megválasztása-napnyugta után, szórófejek helyes beállítása, megfelelő átfedések, szélcsendben történő öntözés.