Gyepfenntartás tavasszal

2021. április 23.

Gyepfenntartás, ahogy a profik csinálják: intenzív kezelés

Miután egy rövid pillantást vetünk gyepünkre, és egyértelmű számunkra, hogy ez nem is annyira szép zöld gyep, akkor gyepünk intenzív kezelést igényel.

Gyepünk gyomos, mohás, sok barna elhalt foltok jelentek meg és a színe minden, csak nem egy friss, zöld fű.

Csak egy pár intézkedés és egy csodálatos, sűrű, zöld gyepet kapunk rövid időn belül.

Profi tippeket adunk gyepfenntartáshoz, hogy újra gyönyörű gyepünk legyen.

Profi tippek:

GYEPFENNTARTÁS  tavasszal

Gyepfenntartás, ahogy a profik csinálják:

Intenzív kezelés

1. tipp           

Gyeptrágyák biztosítják gyepünknek a kiegyensúlyozott tápanyag ellátást, mely szükséges a megfelelő növekedéshez. Trágyázzunk lassú lebomlású Olympia Plus P56 vagy Rasen Plus gyeptrágyával. Olyan helyeken ahol nem megfelelően erős gyökérzet tapasztalunk P hangsúlyos Basic Start gyeptrágyázás javasolt, ami jobb gyökérnövekedést biztosít. Trágyázást nyírást követően végezzük. A kijuttatott gyeptrágya a tápanyagokat 8-10-12 hét alatt szabályozottan adagolja gyepünknek.

2. tipp           

Fűnyírást mindig éles pengékkel végezzük. Tavasszal az első nyírás előtt éleztessük meg a fűnyíró pengéit, majd ellenőrizzük rendszeresen, ha szükséges ismételjük. A nyesedéket mindig gyűjtsük össze. Vágási magasság min. 3,5 cm és nem több mint 5 cm. Árnyékban 4,5 cm ideális. Rendszeresen nyírjuk gyepünket, ne engedjük nagyra nőni.

3. tipp

Gyepszellőztetést vetés, gyepszőnyegezés után 1 év elteltével végezzünk, mikor gyepünk megfelelően fejlett. Addig lombseprűvel, gereblyézéssel távolítsuk el az elhalt részeket ill. lerakódott nyesedéket. Gyepszellőztetéssel eltávolítjuk a lerakódott gyepnemezt, filcréteget így a gyökerek oxigén, víz és tápanyag ellátottsága nagymértékben javul.

4. tipp           

Gyepünkben a tenyerünknél nagyobb hiányosságokat felülvetéssel javíthatjuk ki, melyet április végén, május elején célszerű elvégezni.  A kisebb réseket a gyep rendszeres gyeptrágyázás mellett benövi. Felülvetésre alkalmas Gala ill. Rasana Sport keverékek. A magokat 1-2 cm folyami homokkal vagy rostált földdel takarjuk. A felülvetést javasolt P hangsúlyos gyeptrágyázással kombinálni.

5. tipp

Gyepünkben barna, elhalt foltok jelentek meg tavasszal? A hópenész gyakran előforduló gombás betegség. Általában ez a gombás betegség nem olyan agresszív, hogy a gyökereket is elpusztítsa.

Gyengébb fertőzés esetén, általában nem hal el a fű, de kezelés nélkül hosszan „lábadozik”és addig a gyep kifejezetten csúnya képet mutat. Felülvetés általában nem szükséges. A gyeptrágyázás segíti a regenerálódást. Távolítsuk el mielőbb az elhalt részeket gereblyézéssel, ezzel megakadályozva a fertőzés terjedését. Gereblyét, fűnyírót tisztítsuk meg!