A tavaszi füvesítés rejtelmei, avagy hogyan füvesítsünk tavasszal

2022. április 02.

Elérkezett a tavasz, melegednek a nappalok, éledezik a természet. Ezzel együtt mi is egyre jobban várjuk a hideg tél után, hogy kiélvezhessük a meleg napsugarakat és a szabadban töltött értékes perceket. Mit tehetünk azonban, ha kertünk látványával nem vagyunk megelégedve? Bemutatjuk részletesen, hogyan kell tavasszal füvesíteni illetve felülvetni, mik a tavaszi fűmag vetés rejtelmei, lépésről – lépésre.

Tavaszi füvesítés időpontjának megválasztása

A tavasz optimális időpont arra, hogy elvégezzük kertünk kizöldítését. Fontos azonban, hogy a munkálatokat csak akkor végezzük el, ha a talaj átlaghőmérséklet elérte a 10-15 °C-ot. Ezt ellenőrizhetjük az Országos Meteorológiai Szolgálat weboldalán, vagy egy egyszerű konyhai hőmérővel is a földbe szúrva. Mikor füvesítsünk tavasszal? Ilyenkor a fűmagvetés ideje általában március legvégére – április elejére szokott elérkezni.

talajhomerseklet
Apostagi gyepszőnyeg termesztő telepünkre kihelyezett időjárás
állomás által szolgáltatott talajhőmérsékleti adatok

Ha türelmetlenek vagyunk és a fűmag vetése tavasszal túl korán történik meg, nagy eséllyel sikertelen lesz a folyamat. Március elején még bármikor fagyosra fordulhat az idő, mely súlyosan károsíthatja a már kibújó csírákat.

Ha túl sokáig várunk azonban a fű ültetésével, kicsúszhatunk az ideális időablakból. A levegő hőmérséklete egyre magasabb lesz, a talaj felsőbb rétege így sokkal könnyebben és gyorsabban ki fog száradni. Nem kedvez számunkra ilyenkor a levegő páratartalma sem, tavasszal mindig sokkal szárazabb a levegő, mint ősszel.

Általánosságban elmondható, hogy nem lehetetlen a sikeres füvesítés tavasszal. Fontos kiemelni azonban, hogy sokkal nagyobb precizitást és szakértelmet igényel, mint ha ősszel végeznénk el a feladatot.

Ha tavasszal mégis a gyep felújítása mellett döntünk, akkor az első feladat, hogy eldöntsük, hogy teljes felülvetésre, csak folt szerű felülvetésre vagy teljes újra füvesítésre van szükségünk.

Egész kertünk felülvetése – avagy a meglévő gyep felújítása

A tavaszi időszak alatt lehetőségünk van arra, hogy befolyásoljuk jelenlegi gyepállományunk állapotát, alapvető tulajdonságait. Mire is gondolunk ezalatt?

Ha nem vagyunk megelégedve a kertünkben található fű alapvető tulajdonságaival, pl. túlságosan vastaglevelű, nem elég szárazságtűrő vagy esetleg szeretnénk, hogy jobban bírja a félárnyékos területeket, akkor egy új típusú fűmag választásával lehetőségünk van ennek megváltoztatására.

kert-felulvetese
A képen egy kert hosszanti irányú, angolperje túlsúlyos felülvetésének eredménye látható, kb. 1.5 hónap elteltével.

Érdemes azonban olyan fűmagot választani, ami részben hasonlít a jelenlegi állományunkhoz. Ennek oka, hogy egy ilyen jellegű felülvetés esetén nem tűnik el teljesen az eredeti állomány. A két típus együttesen fogja a pázsitot alkotni. Ha azonban 1-2 egymás utáni évben elvégezzük a felülvetést, néhány év alatt egy teljesen új alkotókból álló szerkezetű gyep fogja a talpunkat csiklandozni.

A felülvetés pontjai lépésről-lépésre:

 1. Első lépésként le kell nyírni alacsonyra (35-40 mm) a kertünkben található pázsitot, skalpolás nélkül. A szokásostól eltérő módon jelen esetben ne féljünk a kis vágási magasságtól! Fontos a nyesedék összegyűjtése is, ne hagyjuk a kaszálékot a területen, valamint ne is mulcsozva vágjuk a füvet. Ha nincs gyűjtő funkció a gépünkön, lombseprűvel gyűjtsük össze a levágott fűszálakat.
 1. Késes gyepszellőztetővel járjuk át a területet. A gépet úgy állítsuk be, hogy a talajba is belemarjon kb. 0.5-1.5 cm-t. Ha fajta váltásban gondolkodsz, akkor érdemes a gyepszellőztetést a szokásosnál erőteljesebben elvégezni. Ezzel lényegében két lépést is elvégzünk:
 • Egyrészt megszabadítjuk a talajfelszínt az elhalt növényi részektől – a gyepfilctől. A későbbiekben ezzel biztosítjuk a víz, a tápanyag és az oxigén kellő áramlását a növény gyökerei számára.
 • A gyepszellőztetés másik feladata, hogy a gép kései előkészítik a barázdákat, ahova a fűmag és a tápanyag beszórásra fog kerülni. Ez egy fontos lépés, ez fog megfelelő védelmet és mikroklímát biztosít a fűmag számára.
gyepszelloztetes-elonyei
A gyepszellőztetés előnyei
 1. Gyűjtsük össze a gyepszellőztető által kitermelt elhalt növényi részeket.
 1. Ebben a lépésben kiszórásra kerül a kiválasztott minőségi fűmagkeverék. Nézzük meg a gyártó által javasolt dózist, és használjuk ilyen típusú felülvetés esetén ennek 2/3 részét. (Pl. ajánlott dózis: 25 g/m2 – kiszórt dózis: 19 g/m2). Fontos, hogy rőpítőtárcsás szóróval végezzük a fűmag kiszórását, ez kellően egyenletes szórásképpel rendelkezik. Érdemes nagy átfedéssel, apróbb dózissal többször is hosszában-keresztben átjárni a területet. Tegyük ezt addig, amíg az előre kimért fűmag mennyiségét ki nem juttattuk a talajra.
 1. Végezzük el az indító starter trágya kiszórását is. Ajánlott ilyenkor magas foszfor (P) tartalmú trágya használata, ami elősegíti a gyökérképződést.

Az EUROGREEN ajánlása: STARTER GREENS PRORADIX

 1. Kifejezetten ajánlott a következő lépésben tőzeggel (esetleg kvarchomokkal/mosott folyami homokkal) beszórni kb. 0.5 cm vastagon a területet. A tőzeg vízmegtartó képességének köszönhetően egyszerűbb a talajnedvességet optimális szinten tartani, mely elengedhetetlen a fűmag csírázási szakaszában. Fontos, hogy ne használjunk ilyen esetben termőföldet, mivel ezekben a gyommagvak a későbbiekben kellemetlen meglepetéseket okozhatnak.
tozeges-takaras
Fűmag tőzeges takarása. Kiváló vízmegtartó képességgel tökéletes mikroklímát biztosít a csírázási fázisban.
 1. Alaposan öntözzük be a területet.
 1. Megfelelő talajtakarás esetén elég lehet napi 1-2 kis mennyiségű kelesztő öntözés a magok számára (időjárás függvényében). A csírázás utáni kritikus időszak kb. 2 hét, ebben az időben a legérzékenyebb a kis növény.
 1. Körülbelül 1.5-2 hónap elteltével a kertünk meghálálja a fáradozásainkat. Ha mindent jól végeztünk, egy erős, üde pázsit vár majd bennünket minden alkalommal, amikor kisétálunk a kertünkbe.

Kiégett, ritkás foltok pótlása és felülvetése

Kisebb foltok és kikopott, kiégett területek esetén a legjobb, amit tehetünk, ha tavasszal mielőbb kijavítjuk ezeket a károsodott területeket. Ezen területek felülvetése egyszerűbb feladat, mintha a teljes kertet újítanánk meg.

Mi lehet a kiváltó oka a hiányos gyepnek?

 • kutya vagy macskapisi
 • kiszáradt, kiégett fű
 • fák, bokrok, épületek beárnyékolása
 • vakondtúrás
 • taposási kár (kerítés mellett kutya kitapossa, gyalogos forgalom, gépkocsiforgalom)
 • medence nyoma
 • kitépett gyomok helye
 • kártevők (pajor, lótetű, hangya)
 • gombás betegségek (hópenész, fuzárium, pythium, stb)
folt-felulvetese

A ritkás, hiányos foltok kijavítása, lépésről-lépésre:

 1. Tisztítsd meg a foltot az elhalt növényi maradványoktól (pl. nyesedék, elhalt fűszálak, fűcsomók). Használj erre pl. egy durva lombseprűt vagy gereblyét.
 1. Lazítsd fel a talajréteg felső néhány centijét.
 1. Keverj össze kvarchomokot a kert többi részéhez illő fűmagkeverékkel. Ügyelj az arányra! Egy lapát anyaghoz egy – két marék fűmagot szükséges hozzákeverni.
 1. Szórjuk ki a keveréket a hiányos részre, hogy szintbe kerüljön a körülötte lévő réteggel.
 1. Alaposan öntözzük be a területet.

Kertünk újra füvesítése, avagy mindent az alapoktól

Ha úgy döntünk, hogy kertünk teljes regenerációja mellett döntünk, nem kevés feladat elé nézünk. Fűmagvetésnél fontos a talaj megfelelő előkészítése, mely megadja a megfelelő alapokat új kertünk számára.

Talajelőkészítési munkálatok – az öreg fű gyomirtása és talajlazítása

Mit is kell tennünk a megfelelő előkészítés érdekében? Gizgazos terület esetén érdemes az öreg gyep gyomirtását elvégezni, és megvárni, amíg a szer kifejti hatását. A gyomírtás elvégzéséhez minimum 10-14 °C-os talajhőmérséklet hőmérséklet szükséges. A növény metabolizmusa ezalatt a hőmérséklet alatt lelassul, a szer nem fejti ki hatását. Akár két hétre is szükség lehet, hogy felszívódjon és hasson a hatóanyag.

Fontos tudnunk az általánosan használt glifozát hatóanyagtartalmú gyomírtókról, hogy levélen keresztül szívódnak fel és ölik el a zöld növényi egyed gyökerét. Ezzel megakadályozza az évelő gyomok, tarack kihajtását. Mivel talajra kerülve rendkívül gyorsan lebomlik, elméletileg gyomirtózás után pár nappal már lehet füvesíteni.  Viszont a megcélzott gyomok levelének elszáradásához, gyökérpusztuláshoz akár 2 hét felszívódási idő is kellhet.

talajelokeszites

A következő lépés a talaj felső rétegének fellazítása. Kertünk talaját kb. 10-15 cm mélyen szükséges felásni, felrotálni.  Ezzel egy időben érdemes elvégezni a talajfertőtlenítést és a tápanyagutánpótlást is. Törekedjünk arra, hogy homogén szerkezetű, régi fűcsomóktól, vastag gyökerektől mentes talajt kapjunk.

A talajjavítás lépései

A rossz szerkezetű, homokos talajokon ajánlott a talaj javításának elvégzése. Az organikus termékek tápanyaggal és szerves anyaggal látják el a zöldterületet. A tápanyagok ásványi része azonnal elérhetővé válik a növény számára. Az organikus – szerves – hatóanyagok ezen felül biztosítják a lassú lebomlást és hosszan tartó tápanyag ellátást a növény számára. A szerves hatóanyag egyúttal javítja az alacsony szervesanyag tartalommal rendelkező, homokos talajok termőképességét is.

Mint ahogy korábban is említettük, új füvesítéskor érdemes magas foszfor (P) tartalmú tápanyagot használni, mely elősegíti a gyökér fejlődését és átlendíti növényünket a kezdeti stresszes szakasz során. Általánosságban elmondható, hogy a szerves trágyák alacsonyabb NPK tartalommal rendelkeznek, így a műtrágyák általános 2,5 kg/100 nm mennyisége helyett magasabb, 5-10 kg/100 nm dózisban történő kijuttatása és sekélyen talajba történő bedolgozása javasolható.

talaj-tapanyag

A kiszórás után a tápanyagot sekélyen a talaj felső rétegébe kell beforgatni. Törekednünk kell ezután arra, hogy a terület:

 • kőmentes
 • egyenleges simaságú
 • apró morzsalékos szerkezetű
 • megfelelően tömörített legyen.

Milyen fűmagot használjunk tavasszal?

A füvesítés legnagyobb előnye a gyepszőnyeg lerakással szemben, hogy szabadon kiválaszthatjuk kertünk adottságainak megfelelően, hogy milyen típusú fűmagot is szeretnénk használni. A különböző tulajdonságok

eltérő összetételt jelentenek. A fűmagon sose spóroljunk, csak megbízható, minőségi fűmagkeverékeket használjunk! Az áruházláncok polcain kapható fűmagvak csírázó képessége és tisztasága nem mindig kielégítő, nem érdemes a fűmagon spórolni.

Legelőször is el kell döntenünk, milyen füvet is szeretnénk (házikerti, dísz, sport, taposástűrő, mediterrán, árnyéki, virágos gyep, kaszáló stb.). A fűmagkeverék kiválasztásának összhangban kell lennie a használat tervezett módjával, termőhelyi adottságokkal, valamint a későbbi fenntartás színvonalával, intenzitásával.

eurogreen-fumag
EUROGREEN fűmagkeverék

Egy dolog nagyon fontos azonban, a tavaszi füvesítés során. Mindenképpen olyan gyorsan kelő fűmag keveréket válasszunk, amiben nagy arányban megtalálható az

 • angol perje (Lolium perenne)
 • vörös csenkesz (Festuca rubra)
 • nádképű csenkesz (Festuca arundinacea)

Ez a három fűfaj – közülük is főként az angolperje – csírázik a leggyorsabban. Általánosan 4-14 napot kell várni az első fűszálak megjelenéséig. Ne feledjük, a tavaszi füvesítés titka a gyors kelés és a megfelelő öntözés.

Ha túl sokat kell várni a mag csírázására, értékes napokat, akár heteket is veszíthetünk. A májusi melegek a nyakunkon vannak már, minden nap számít a tavaszi füvesítés során. Ne használjunk ezért olyan fűmag keveréket, amiben nagy arányban van jelen a

 • réti perje (Poa pratensis)
 • törpe perje (Poa supina)

Az EUROGREEN fűmag ajánlata a tavaszi füvesítéshez:

 • Árnyékos helyekre a finom levélzetű vörös csenkeszes PARK keverék
 • Szárazságtűrő fűmagkeverék a nádképű csenkeszes MONACO keverék
 • Nagy igénybevételű kertekbe, sportpályákra az angol perje túlsúlyos RASANA SPORT keverék ajánlott
uj-vetes
Néhány napos rétiperje fűszálak

Füvesítés lépésről – lépésre:

 1. Ellenőrizzük a mag kijuttatási dózisát (általában 25-50 g/m2, fajtaösszetételtől függően), majd mérjük ki a területünk füvesítéséhez szükséges mennyiséget.

Fontos, hogy ne szórjunk ki se több, se kevesebb fűmagot a javasoltnál! A túl kevés fűmag ritka állományhoz és gyomok megjelenéséhez vezet. Túlzott dózis esetén az állomány túl sűrű lesz, egymást fogják elnyomni az egyes növények.

 1. Szórjuk ki a magokat kézzel vagy egy röpítőtárcsás szóró segítségével. Ügyeljünk arra, hogy nagy átfedéssel, kisebb dózissal többször is járjuk át hosszában – keresztben a területet. Tegyük ezt mind addig, amíg el nem fogy az előre kimért fűmag mennyisége.
 1. Következő lépés a magok talajba történő bedolgozása és behengerezése. Végezzük el ezt egy lombseprűvel vagy gereblyével, a lényeg, hogy ne, vagy csak kevés fűmag maradjon a felszínen talajtakarás nélkül. A megfelelő mag-talaj kontaktus kialakításához hengerezzük le a területet.
 1. Ahogy a gyep felülvetése részben is említettük, az egyik legfontosabb lépése a folyamatnak a gyommentes tőzeggel való takarás. Ez a vékony fedő réteg fogja kellően nedvesen tartani a frissen vetett magot és megfelelő mikroklímát biztosítani számára.
 1. A tavaszi füvesítés utolsó lépése az öntözés. Az alacsony levegő páratartalom miatt ilyenkor ennek kiemelten nagy szerepe van. Fontos, hogy a felső tőzeges talajtakarót naponta 1-2x kisebb mennyiségű vízzel öntözzük meg. Ha az előző lépést kihagytuk, sajnos szükséges lehet a napi 3-5x öntözés is! Ne feledjük, a siker azon múlik, hogyan segítjük át az első kritikus heteken a gyenge fűszálakat.
friss-fumag-ontozese

Ha az összes lépést sikeresen teljesítettük, néhány napon-héten belül el fognak kezdeni a kis fűszálak kibújni a talaj alól. Innentől kezdve nincs más hátra, mint kivárni, hogy a fűszálak megerősödjenek, besűrűsödjenek és összezárt gyepfelületet alkossanak.  

Sajnos ennek folyamata igen lassú és időigényes, így a kert nem használható akár 1-3 hónapig. Tavasszal a gyommagvak is nagy mértékben aktívak, megjelenésükre számítani kell a frissen vetett területen. Kezelésük kb. 3 hónap után esedékes, szelektív gyomírtó használatával.

Leggyakoribb hibák tavaszi füvesítés során

 • Nem megfelelő minőségű talajelőkészítés
 • Nem megfelelő fűmag keverék kiválasztása
 • Egyenetlen magvetés, túl sok vagy túl kevés mag kijuttatása
 • A magok talajba történő bedolgozása nem megfelelő
 • Hengerezés elmulasztása
 • Tőzeggel, esetleg kvarchomokkal történő takarás elmulasztása
 • Nem kellő gyakoriságú és mennyiségű öntözés
 • Gyomok megjelenése

Mikor érdemes inkább gyepszőnyeget telepíteni

 • Ha nincs időnk naponta többször felügyelni a talajnedvességet
 • A füvesítés kutya mellett igen nehezen kivitelezhető
 • Ha biztos sikerre vágyunk
 • Ha nem szeretnénk hónapokat várni kertünk használatbavételéhez
 • Ha nem szeretnénk elmélyülni a kertépítés rejtelmeiben és csak élvezni szeretnénk az üde gyepet

Képek forrása: Kép; Kép