Lyuggatás

2021. május 15.

A legerősebben összetömörödésnek kitett rész a gyep felső néhány centiméteres része. Következésképpen összetömörödés, levegőtlen körülmények jönnek létre. A lyuggatással hatékonyan javítjuk a felső részek átlevegőzését. Lyuggatás során a lyuggatógép tüskéi négyzetméterenként lyukak sokaságát hozza létre 5- 10 cm mélységben, melynek a következő kedvező hatása van:

  • csökken a feltalaj összetömörödése
  • javul a vízelnyelés
  • növekszik a gyökérzet növekedése és gázcseréje
  • csökken a gyepfilc képződése

A lyuggatógép akkor fejti ki kedvező hatását, ha tüskéi lyukas, kónuszos kiképzés folytán kis földdugókat emelnek ki a talajból. Amennyiben a lyuggatógép tüskéi tömörek, további összetömörödést idéznek elő. A lyukak sűrűsége meghatározza a lyuggatás hatékonyágát. Az Eurogreen perforátor négyzetméterenként 300-400 db 5-7 cm mély lyukat készít. Munkavégzés előtt szárazság esetén a talajt be kell öntözni a megfelelő eredmény elérése céljából. A munkavégzés egész évben hatékony. Kötött talaj esetén homokszórással kombinálva jobb és tartósabb eredményt kapunk. A lyuggatás során keletkezett lyukakat kvarchomokkal feltöltve javíthatjuk a feltalaj vízelnyelő képességét. A lyuggatás során kitermelt földugók a területen maradhatnak, homokkal keverhetőek vagy a gyepfelületről eltávolíthatók.

A levegőztetés egy formája a hasítékolás, amikor is késekkel vékony hasítékot vágunk a gyepbe, hogy javítsuk a feltalaj átszellőzését. A hasítékolásnak ugyanolyan kedvező hatása van, mint a gyepszellőztetésnek.