Gyepszőnyeg VAGY füvesítés? Mutatjuk! (részletes útmutató)

gyepszellőztetés

A kertek talán legjellegzetesebb látványossága a szép, egészséges zöld gyep.

Sokan elfelejtik azonban, hogy a fű is egy növény, így a többi növényhez hasonlóan gondozásra szorul, különben megritkulhat, besárgulhat vagy begombásodhat.

Ez különösen igaz a kezdeti időszakban, mikor a fű gyökeret ereszt.

Kétféleképpen érhetjük el, hogy kertünk bezöldüljön:

 • Füvesítéssel
 • Gyepszőnyeg lerakásával

De vajon melyik a jobb alternatíva?

A kérdés eldöntéséhez tekintsük át a főbb gyepszőnyeg felhasználási területeket, valamint hasonlítsuk össze a füvesítéssel.

Füvesítés vagy gyepszőnyeg lerakás?

Mielőtt összehasonlítanánk a két módszert, fontos megemlítenünk valamit, amibe a legtöbben bele sem gondolnak.

A gyepszőnyeg előállítás is füvesítéssel indul. 

A gyepszőnyeg telepítés – amelyet a köznyelvben néha gyeptéglának neveznek – ugyanis még jóval azelőtt megkezdődik, mint hogy azt bárki gondolná: jellemzően egy gyepiskolában indul a folyamat, amely során egy nagy termőterületet füvesítenek, majd ezt követően mintegy 14 hónapig biológiai optimumon tartva nevelik a gyepet, mire az eléri a felszedhető és beépíthető állapotot.

Ezzel tulajdonképpen a gyepiskola már elvégzi azt a feladatot, ami a fűvetés során a legnagyobb rizikófaktort jelenti – a gyökeresedést.

Ez után a gyep felszedésre kerül, és kiszállítják a vásárlóknak, ahol a gyepszőnyeg a végleges helyére kerül.

De akkor mégis melyik a jobb, a füvesítés vagy a gyepszőnyeg lerakás?

Az attól függ, hogy mi lesz a fű felhasználási területe!

A felhasználási terület kiválasztása

A gyepszőnyeg (vagy gyeptégla) minden zöldfelület létesítésénél felhasználható, ahol szükség van ezen értéknövelt termék előnyeire. Nagyobb beruházási igényért cserébe magasabb hozzáadott értéket képvisel a füvesítéssel szemben.

Föbb felhasználási területei a következők:

 • Rézsűk és egyéb eróziónak kitett, frissen humuszolt felületek
 • Sportgyepek
 • Igényes, intenzív diszgyepek, parkok, családi és társasházak, nyaralók kertjei
 • Lakóparkok, lakótelepek, játszóterek zöldfelületei
 • Bevásárlóközpontok, irodaházak, ipari létesítmények zöldfelületei
 • Minden olyan helyen, ahol a létesítést követően egyrészt a minőség, másrészt a gyors használatbavétel igényként jelentkezik

Általánosságban a helyi termőhelyi viszonyok, a létesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága, valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy füvesítünk vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.

Hogy kiválaszthassuk az adott felületnek megfelelő füvesítési eljárást, hasonlítsuk össze a fűmagvetést a gyepszőnyegfektetéssel:

Figyelembe veendő tényező Füvesítés Gyepszőnyegezés
Kockázat

Magas

Minőségét a következő

tényezők befolyásolhatják károsan: erózió, szélkár, zivatar, madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, stb.

Alacsony
Létesítési idő

Tavasz-jó

Ősz-legjobb

Tél és nyár-biológiailag kedvezőtlen, következménye

hiányos, foltos kelés

Egész évben, még fagyos

körülmények között is, bármikor, amikor gyepszőnyeg rendelkezésre áll

Talajelőkészítés Tápanyaggal feltöltött, megművelt, apró morzsás, szintezett, enyhén tömörített, gyom és idegen anyag mentes, simított felület
Vetőmag minősége

Kereskedelemben kapható magok eltérő minőségűek

nagy a bizonytalanság a

csírázási erély, tisztaság tekintetében

Általános a magasabb minőségi

követelményeknek megfelelő nemesített fajtákból álló, eltérő felhasználási igényű, nagy biológiai igényeket kielégítő keverékek alkalmazása,

Gyepborítás egyenletessége Taposási károk, erózió, eltérő csírázás körülmények következtében egyenetlen lehet Teljesen egyenletes
Gyomosodás

Nagyon jelentős problémát okozhat több hónapon keresztül

Kezdetben szakember által végzett vegyszeres kezelés válhat szükségessé a gyominvázió visszaszorítására

Minimális, kezelhető
Vízigény

Magas vízigény

A vetést az első négy héten állandóan nedvesen kell tartani a megfelelő arányú csírázás érdekében, a csupasz talaj hamar kiszárad

Víztakarékos

Fektetés után alapos öntözés az első 2 hétben, utána mérsékelt vízigény, beárnyékolja a talajt, nem szárad ki olyan gyorsan

Talajerózió, vízelfolyás Esők elmoshatják nemcsak a fűmagvat, hanem a talajt és tápanyagokat is

Heves záporok megkötése eróziós

károk és elmosódások nélkül

Látvány Egyenetlen, nyitott helyekkel Azonnal vonzó látvány
Használhatóság Az első 4 hónapban intenzív gondozást ugyanakkor nagyon mérsékelt használatot tesz lehetővé Legyökeresedésig, lerakás után két hétig kis forgalom, utána igénybe vehető
Létesítési költség Alacsony Magas
Ár érték arány

Az alacsonyabb létesítést követően magasabb színvonalú karbantartást igényel ami gyakorlatban

magasabb élőmunkát, vízszámlát, trágyázási és vegyszerköltséget jelent s mindez egy kezdetben kevésbé használható és egyenletes, vizuálisan nem olyan vonzó képpel párosul

A magasabb létesítési költségeket az azonnali minőség és a továbbiakban jelentkező megtakarítások / víz, gyomírtó, trágya, élőmunka / ellensúlyozzák

Ezekből már világosan látszik, hogy milyen esetekben érdemes füvesítéssel próbálkoznunk, és mikor éri meg jobban a gyepszőnyeg lerakása.

Van azonban még néhány fontos szempont, ami segíthet a döntés meghozatalában.

A talaj minősége

A fűszálak gyökere 10-20 centiméter mélyre tud lekúszni, ezért ebben a mélységben kifejezetten fontos, hogy a föld jó minőségű legyen.

Ez elérhető a fűmag vetés vagy a gyepszőnyeg lerakása előtti földcserével is – ekkor érdemes termőföldet használni –, de ha a talaj jó minőségű, akkor elég lehet csak a földréteg fellazítása és tápanyagokkal való feltöltése (trágyázása) is. 

A régi pázsit problémája

Bár egyes kerti elemeknél – például a különböző útburkolati elemeknél, térkőnél – megoldható, hogy az új réteg a régire legyen lerakva, a füvesítés és a gyepszőnyeg lerakás során ez nem kivitelezhető.

A régi gyeprétegbe ugyanis nem tud belekapaszkodni az új fűszálak gyökere, ráadásul ami még nagyobb probléma, hogy nem is tud lejjebb hatolni, hiszen a régi réteg alatt túl kötött a föld. Így a régi pázsit tulajdonképpen megakadályozza, hogy az új gyepréteg tápanyagokhoz jusson.

Ami pedig extra problémát jelent: a régi gyeprétegben szinte biztosan megtelepedett a gaz, ami könnyen átbújik majd az új pázsitrétegen is, így az eredmény egy gazos, nem túl esztétikus gyepfelszín lesz, amit mindenképpen el szeretnénk kerülni.

Így a füvesítés menete és a gyepszőnyeg lerakása során is el kell távolítani a régi pázsitot.

A fűmag vetésre és a feltekert gyepszőnyeg lerakására rendelkezésre álló idő

A füvesítés – mivel magokról van szó – bármikor megoldható, amennyiben az időjárás és a talajviszonyok lehetővé teszik.

A gyepszőnyeg élő anyag! A tekercs nedvességtartalmától függően a felgöngyölt gyeptekercs kiszáradhat vagy befülledhet, amely a gyep károsodását okozhatja! Ezért fontos és szükséges, hogy minél előbb beépítésre kerüljön a gyepszőnyeg a kiszállítás után.

Végső esetben, ha erre nincs lehetőségünk, tegyünk meg néhány óvintézkedést, amivel életben tarthatjuk a gyepszőnyeget egy ideig:

 • Tekerjük ki és fektessük le egy sík területre
 • Tartsuk folyamatosan nedvesen
 • Néhány napon belül mindenképpen kezdjük el a gyepszőnyeg lerakását

A füvesítés vagy gyepszőnyeg lerakása házilag

Bár mindkét gyepesítési eljárás kivitelezhető házilag is, mégis azt ajánljuk, hogy amennyiben minőségi munkát szeretne a kertjében látni, akkor mindenképpen kérje szakember segítségét.

A házilag kivitelezett munka bár olcsóbbnak tűnhet, de ha nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, akkor rengeteg fűmag vagy gyepszőnyeg mehet kárba, ami miatt végül jóval drágábbá válhat, mintha egy szakembert bíztunk volna meg a kivitelezéssel.

Amennyiben viszont mégis saját kezűleg végezné el a feladatokat, a gyepszőnyeg lerakása cikkünkben tájékozódhat arról, hogy milyen lépéseket kell pontosan megtennie.

 

Az árnyékos hely problémája

A fű optimális fejlődéséhez elengedhetetlen a kellő mennyiségű napsütés.

Ennélfogva az árnyékos helyek nem a legoptimálisabbak a fű növekedéséhez, de ez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag napos területen érdemes füvesíteni vagy gyepszőnyeget lerakni.

Amivel elő tudjuk segíteni az árnyékban a gyep növekedését és fejlődését:

 • Magasabb gyepmagasság meghagyása a fűnyírás során
 • Ritkább öntözés
 • Megfelelő összetételű gyeptrágya használata (alacsony Nitrogén, magas Kálium)

A nagyobb nyírási magasság azért jelent jó megoldást, mert a fűszálak nagyobb felületen tudnak érintkezni a napsugarakkal, amikor azok oda sütnek, így jóval kevesebb napsütéses óra is elég lehet nekik az optimális fejlődéshez.

Amit még fontos tudni, hogy az árnyékos helyeken nagyobb a páratartalom, így jóval kevesebb nedvességre van szüksége a gyepnek ezeket a területeken. 

Árnyékos helyek füvesítésekor érdemes speciális fűmagkeveréket (Poa supina tartalmú, pl. EUROGREEN Rasana Super) alkalmazni, mely jobban tűri a fényszegény körülményeket és megfelelő minőségű gyepfelületet képes kialakítani. 

Mire érdemes figyelni a füvesítés vagy gyepszőnyeg lerakása után?

A fűmag vetése vagy a gyep lerakása után egy nagyon kritikus időszak következik, amikor a fűszálak még nagyon érzékenyek – hetekre van szükségük ahhoz, hogy gyökereket eresszenek, a fűvetés esetében ráadásul még ki sem bújtak.

Éppen ezért a terhelést teljesen mellőzni kell legalább 3 hétig (füvesítésnél még tovább).

Érdemes indító gyeptrágyázással elősegíteni a fű gyökeresedését, használatával biztosíthatjuk a csírázáshoz szükséges tápanyagokat. Ezzel egyrészről meggyorsítható, másrészről pedig biztosítható a sikeres gyökeresedési folyamat.

A kezdeti három hetes gyökeresedési fázis után is fontos, hogy a gyep gondozásra is fokozott figyelmet fordítsunk. Elengedhetetlen a rendszeres nyírás, évszaknak és csapadékviszonyoknak megfelelő öntözés, valamint a gyep igényeit kielégító tápanyag utánpótlás is.