Gyepszőnyeg VAGY füvesítés? Mutatjuk! (részletes útmutató)

 A kertek talán legjellegzetesebb látványossága a szép, egészséges zöld gyep.

Sokan elfelejtik azonban, hogy a fű is egy növény, így a többi növényhez hasonlóan gondozásra szorul, különben megritkulhat, besárgulhat vagy begombásodhat.

Ez különösen igaz a kezdeti időszakban, mikor a fű gyökeret növeszt.

Kétféleképpen érhetjük el, hogy szép zöld pázsit legyen a kertünkben:

De vajon melyik a jobb alternatíva?

A kérdés eldöntéséhez tekintsük át a főbb gyepszőnyeg felhasználási területeket, valamint hasonlítsuk össze a füvesítéssel.

Füvesítés vagy gyepszőnyeg lerakás? 

Mielőtt összehasonlítanánk a két módszert, fontos megemlítenünk valamit, amibe a legtöbben bele sem gondolnak.

A gyepszőnyeg előállítás is füvesítéssel indul. 

A gyepszőnyeg telepítés – amelyet a köznyelvben néha gyeptéglának neveznek – ugyanis még jóval azelőtt megkezdődik, mint hogy azt bárki gondolná: jellemzően egy gyepiskolában indul a folyamat, amely során egy nagy termőterületet füvesítenek, majd ezt követően mintegy 14 hónapig biológiai optimumon tartva nevelik a gyepet, mire az eléri a beépíthető állapotot.

Ezzel tulajdonképpen a gyepiskola már elvégzi azt a feladatot, ami a fűvetés során a legnagyobb rizikófaktort jelenti – a gyökeresítést.

Ez után a gyep felszedésre kerül, és kiszállítják a vásárlóknak, ahol a gyepszőnyeg a végleges helyére kerül.

De akkor mégis melyik a jobb, a füvesítés vagy a gyepszőnyeg lerakás?

Az attól függ, hogy mi lesz a fű felhasználási területe!

A felhasználási terület kiválasztása

A gyepszőnyeg (vagy gyeptégla) minden zöldfelület létesítésénél felhasználható, ahol szükség van ezen értéknövelt termék előnyeire. Nagyobb beruházási igényért cserébe magasabb hozzáadott értéket képvisel a füvesítéssel szemben.

Föbb felhasználási területei a következők:

  • Rézsűk és egyéb eróziónak kitett, frissen humuszolt felületek
  • Sportgyepek
  • Igényes, intenzív diszgyepek, parkok, családi és társasházak, nyaralók kertjei
  • Lakóparkok, lakótelepek, játszóterek zöldfelületei
  • Bevásárlóközpontok, irodaházak, ipari létesítmények zöldfelületei
  • Minden olyan helyen, ahol a létesítést követően egyrészt a minőség, másrészt a gyors használatbavétel igényként jelentkezik

Általánosságban a helyi termőhelyi viszonyok, a létesítendő terület nagysága, a minőséggel szemben támasztott követelmények, a költségvetés nagysága, valamint az időbeli tényezők határozzák meg, hogy füvesítünk vagy gyepszőnyeg fektetése mellett döntünk.

Hogy kiválaszthassuk az adott felületnek megfelelő füvesítési eljárást, hasonlítsuk össze a fűmagvetést a gyepszőnyegfektetéssel:

Figyelembe veendő tényező Füvesítés Gyepszőnyegezés
Kockázat Magas minőségét a következő tényezők befolyásolhatják károsan: erózió, szélkár, zivatar, madárkár, gyomosodás, optimálistól eltérő vetési időpont, stb. Alacsony
Létesítési idő Tavasz-jó; Ősz-legjobb; Tél és nyár-biológiailag kedvezőtlen, következménye hiányos, foltos kelés Egész évben, még fagyoskörülmények között is, bármikor, amikor gyepszőnyeg rendelkezésre áll
Talajelőkészítés Tápanyaggal feltöltött, megművelt, apró morzsás, szintezett, enyhén tömörített, gyom és idegen anyag mentes, simított felület
Vetőmag minősége Kereskedelemben kapható magok eltérő minőségűeknagy a bizonytalanság acsírázási erély, tisztaság tekintetében Általános a magasabb minőségikövetelményeknek megfelelő nemesített fajtákból álló, eltérő felhasználási igényű, nagy biológiai igényeket kielégítő keverékek alkalmazása,
Gyepborítás egyenletessége Taposási károk, erózió, eltérő csírázás körülmények következtében egyenetlen lehet Teljesen egyenletes
Gyomosodás Nagyon jelentős problémát okozhat több hónapon keresztülKezdetben szakember által végzett vegyszeres kezelés válhat szükségessé a gyominvázió visszaszorítására Minimális, kezelhető
Vízigény Magas vízigényA vetést az első négy héten állandóan nedvesen kell tartani a megfelelő arányú csírázás érdekében, a csupasz talaj hamar kiszárad VíztakarékosFektetés után alapos öntözés az első 2 hétben, utána mérsékelt vízigény, beárnyékolja a talajt, nem szárad ki olyan gyorsan
Talajerózió, vízelfolyás Esők elmoshatják nemcsak a fűmagvat, hanem a talajt és tápanyagokat is Heves záporok megkötése erózióskárok és elmosódások nélkül
Látvány Egyenetlen, nyitott helyekkel Azonnal vonzó látvány
Használhatóság Az első 4 hónapban intenzív gondozást ugyanakkor nagyon mérsékelt használatot tesz lehetővé Legyökeresedésig, lerakás után két hétig kis forgalom, utána igénybe vehető
Létesítési költség Alacsony Magas
Ár érték arány Az alacsonyabb létesítést követően magasabb színvonalú karbantartást igényel ami gyakorlatbanmagasabb élőmunkát, vízszámlát, trágyázási és vegyszerköltséget jelent s mindez egy kezdetben kevésbé használható és egyenletes, vizuálisan nem olyan vonzó képpel párosul A magasabb létesítési költségeket az azonnali minőség és a továbbiakban jelentkező megtakarítások / víz, gyomírtó, trágya, élőmunka / ellensúlyozzák

Ezekből már világosan látszik, hogy milyen esetekben érdemes füvesítéssel próbálkoznunk, és mikor éri meg jobban a gyepszőnyeg lerakása.

Van azonban még néhány fontos szempont, ami segíthet a döntés meghozatalában.

A talaj minősége

A fűszálak gyökere 10-20 centiméter mélyre tud lekúszni, ezért ebben a mélységben kifejezetten fontos, hogy a föld jó minőségű legyen.

Ez elérhető a fűmag vetés vagy a gyepszőnyeg lerakása előtti földcserével is – ekkor érdemes termőföldet használni –, de ha a talaj jó minőségű, akkor elég lehet csak a földréteg fellazítása és tápanyagokkal való feltöltése (trágyázása) is.

Mivel a gyepszőnyeg lerakásnál a gyep már rendelkezik egy bizonyos méretű földréteggel – ami ráadásul nagyon jó minőségű –, ezért ebben az esetben elég csak a felhasználási terület földrétegének legfelső rétegét fellazítani vagy kicserélni.

A régi pázsit problémája

Bár egyes kerti elemeknél – például a különböző útburkolati elemeknél, térkőnél – megoldható, hogy az új réteg a régire legyen lerakva, a füvesítés és a gyepszőnyeg lerakás során ez nem kivitelezhető.

A régi gyeprétegbe ugyanis nem tud belekapaszkodni az új fűszálak gyökere, ráadásul ami még nagyobb probléma, hogy nem is tud lejjebb hatolni, hiszen a régi réteg alatt túl kötött a föld. Így a régi pázsit tulajdonképpen megakadályozza, hogy az új gyepréteg tápanyagokhoz jusson.

Ami pedig extra problémát jelent: a régi gyeprétegben szinte biztosan megtelepedett a gaz, ami könnyen átbújik majd az új pázsitrétegen is, így az eredmény egy gazos, nem túl esztétikus gyepfelszín lesz, amit mindenképpen el szeretnénk kerülni.

Így a füvesítés menete és a gyepszőnyeg lerakása során is el kell távolítani a régi pázsitot.

A fűmag vetésre és a feltekert gyepszőnyeg lerakására rendelkezésre álló idő

A füvesítés – mivel magokról van szó – bármikor megoldható, amennyiben az időjárás és a földviszonyok lehetővé teszik.

A feltekert gyepszőnyeggel ezzel szemben az a baj, hogy nagyon könnyen kiszárad, ezért célszerű minél előbb megkezdeni a lefektetését a kiszállítás után.

Ám ha erre nincs lehetőségünk, akkor mindenképpen tegyünk meg néhány óvintézkedést, amivel karbantarthatjuk a feltekert gyepszőnyeget egy ideig: 

  • Tekerjük ki és fektessük le egy sík területre
  • Tartsuk folyamatosan nedvesen
  • Néhány napon belül mindenképpen kezdjük el a gyepszőnyeg lerakását

A füvesítés vagy gyepszőnyeg lerakása házilag

Bár mindkét gyepesítési eljárás kivitelezhető házilag is, mégis azt ajánljuk, hogy amennyiben minőségi munkát szeretne a kertjében látni, akkor mindenképpen kérje szakember segítségét.

A házilag kivitelezett munka bár olcsóbbnak tűnhet, de ha nem úgy sikerül, ahogy szeretnénk, akkor rengeteg fűmag vagy gyepszőnyeg mehet kárba, ami miatt végül jóval drágábbá válhat, mintha egy szakembert bíztunk volna meg a kivitelezéssel.

Amennyiben viszont mégis saját kezűleg végezné el a feladatokat, a gyepszőnyeg lerakása cikkünkben tájékozódhat arról, hogy milyen lépéseket kell pontosan megtennie.

Az árnyékos hely problémája

A fű úgy tud a legoptimálisabban fejlődni, ha megfelelő mennyiségű napsütés éri.

Ennélfogva az árnyékos helyek nem a legoptimálisabbak a fű növekedéséhez, de ez nem jelenti azt, hogy csak és kizárólag napos területen érdemes füvesíteni vagy gyepszőnyeget lerakni.

Amivel elő tudjuk segíteni az árnyékban a gyep növekedését és fejlődését:

Míg a magasabb gyepmagasság könnyen kivitelezhető egy gyepszőnyeg esetében, addig a füvesítés során már korántsem ilyen könnyű a helyzet, hiszen jóval több idő, mire a gyep egyáltalán kinő a földből.

A nagyobb fűmagasság azért jelent jó megoldás, mert a fűszálak nagyobb felületen tudnak érintkezni a napsugarakkal, amikor azok oda sütnek, így jóval kevesebb napsütéses óra is elég lehet nekik az optimális fejlődéshez.

Amit még fontos tudni, hogy az árnyékos helyeken nagyobb a páratartalom, így jóval kevesebb nedvességre van szüksége a gyepnek ezeket a területeken.

A nagyobb gyep viszont jóval nagyobb táplálékigényt is jelent, ezért érdemes gyeptrágyát alkalmazni, így biztosítva, hogy a fű minden fontos anyaghoz hozzájusson a növekedéshez.

Mire érdemes figyelni a füvesítés vagy gyepszőnyeg lerakása után?

A fűmag vetése vagy a gyep lerakása után egy nagyon kritikus időszak következik, amikor a fűszálak még nagyon érzékenyek – hetekre van szükségük ahhoz, hogy gyökereket eresszenek, a fűvetés esetében ráadásul még ki sem bújtak.

Éppen ezért a terhelést teljesen mellőzni kell legalább 3 hétig (füvesítésnél még tovább) – ekkor a fű még nagyon nedves lesz és könnyen besüppedhet a súly alatt.

Érdemes trágyázással elősegíteni a fű gyökeresedését, ezzel ugyanis egyrészről meggyorsítható, másrészről pedig biztosítható a sikeres folyamat.

A fű ugyanis növény, és mint minden más növénynek, a fűszálaknak is szüksége van a gondozásra.

A trágyázást azonban érdemes tovább folytatni a kezdeti 3 hét után is, így elkerülhetőek az olyan gyakori problémák, mint a kiszáradás vagy a gombásodás.

Minőségi gyepszőnyeg 

Amennyiben minőségi, egészséges gyepszőnyeget szeretne vásárolni, érdemes olyan gyepkészítő céget keresnie, akik referenciákkal tudják bizonyítani a munkájuk minőségét.

Az Eurogreen gyepszőnyegek már rengeteg felhasználási területen bizonyították minőségüket, legyenek azok például labdarúgópályák, golfpályák vagy más nagyértékű zöldfelületek.További információkért látogassa meg oldalunkat és tekintse meg gyepszőnyeg árainkat!