Nádképű csenkesz, a szárazságtűrő fűmagok bajnoka

2022. augusztus 30.

Nem győzted locsolni idén a kertet? Minden erőfeszítés ellenére mégis kiszáradt? Mindezekre megoldást nyújthat a magas nádképű csenkesz tartalmú EUROGREEN Trockenrasen Mediterran víztakarékos, szárazságtűrő fűmagkeverék! Tökéletes választás a forró magyarországi nyarak túlélésére.

Érdekel mitől is bírja ez a fűmag keverék a forró nyári napokat? Olvasd tovább és megtudod!

Aszályos, forró nyár

A 2022-es szezon rávilágított arra, hogy az éghajlat változás valós, sokan elkezdték kongatni a vészharangokat. Magyarország klímája az eddigieknél is melegebb, szélsőségesebb és szárazabbá vált. Ez igazi kihívás elé állította a kert tulajdonosokat és a mezőgazdasági termelőket (köztük mi magunkat is, akik gyepszőnyeget termesztenek).

Ezen nyár során nem csak mi, emberek szenvedtünk a hőségtől, hanem növényeink is a tikkasztó, heteken át tartó kánikulák és aszályos hónapok során. Igazi felüdülésként ért, ha a hőmérséklet visszaesett néhány napra 30 fok alá.

Júliusi hőmérséklet és csapadék diagram

Érdekesség képp megmutatom a fenti képen az apostagi gyepszőnyeg termesztő telepünk időjárás állomásának méréseit. A grafikon a 2022. július havi mért levegő hőmérséklet és csapadékelosztást mutatja.

 • Maximális hőmérséklet: 39,6°C
 • 30°C feletti napok száma: 21 nap
 • Összes csapadék: 9,5 mm

Mit tehetünk kerttulajdonosként ez ellen a forróság ellen, ha mégis szeretnénk szép pázsitot a kertünkbe?

Szárazságtűrő fűmag választása

Bizonyára sokan észrevettétek, hogy a megfelelő öntözés ellenére is nagyon nehéz volt életben tartani a kertetekben található gyepállományt ilyen időjárási körülmények mellett. Ez több okra is visszavezethető.

A megfelelő fűmag keverék kiválasztás kivételével nem mennék bele részletesen a témába, több írás is megtalálható ezekkel kapcsolatban weboldalunkon. Azonban szeretném kiemelni a megfelelő fűmagválasztás fontosságát.

Véleményem szerint ideje átállnunk olyan fűmag keverékekre, amelyek jobban bírják a forróságot és a száraz körülményeket.

Erre az egyik legjobb szárazságtűrő fűmag a nádképű csenkesz (Festuca arundinacea, angolul Tall fescue).

EUROGREEN MONACO szárazságtűrő nádképű csenkesz fűmagkeverék
EUROGREEN Trockenrasen Mediterran fűmagkeverék

A nyár végi – kora őszi időpont tökéletes arra, hogy elvégezzük kertünk felülvetését, vagy hogy új füvesítéssel próbálkozzunk. Ahogy a nappali maximum hőmérséklet nem megy kb. 26 fok fölé, érdemes elvetni a fűmagot.

Ha ilyenkor nádképű csenkeszes fűmagkeveréket választunk, akkor ezzel megalapozzuk a jövőben is fenntartható, szárazság tűrésre kinevelt, mély gyökérzetű pázsitunkat.

Nádképű csenkesz tulajdonságai

Mit is kell tudni erről a szárazságtűrő fűmag típusról? Mitől bírja jobban a száraz, tikkasztó nyári napokat, mint egy hagyományos sport fűmag vagy díszgyep fűmagkeverék?

A nádképű csenkesz előnye

 • mélyreható, erőteljes gyökérzet (megfelelő öntözés mellett akár 50-60 cm-es gyökérzet is kinevelhető, így mélyebb talajrétegekből is fel tudja venni a nedvességet)
 • jó hő- és szárazságtűrés
 • víztakarékos, ezáltal környezetkímélő és pénztárca barát
 • közepes árnyéktűrő képesség (jobb, mint az angolperje és réti perje, azonban rosszabb, mint a vörös csenkesz)
 • nagyon jó taposástűrés, kiváló választás kutyás kertekbe, kocsibeállókba
 • mélyzöld szín
 • közepes tápanyag igény
Nádképű csenkesz mélyreható gyökérzete a rétiperjéhez viszonyítva
Nádképű csenkesz mélyreható gyökérzete a réti perjéhez viszonyítva – Kép forrása

A nádképű csenkesz hátránya

 • vastagabb és dúrvább levélzet
 • erőteljes, bokros jellegű növekedés
 • alacsony nyírási magasságot nem szereti (40 mm alatt)

Látható, hogy a magyarországi klímát figyelembe véve számtalan előnnyel jár ennek a fűfélének a használata. Egy dolgot azonban nagyon fontos megemlíteni.

A nádképű csenkesz genetikájából adódóan vastagabb levélzettel rendelkezik, mint az angolperje, réti perje vagy vörös csenkesz.

Nem kell azonban ettől megijedni, mivel a korszerű nemesített fajok rendszeres nyírás és megfelelő tápanyag utánpótlás esetén vékonyabb levélzetet növesztenek, így tökéletes mediterrán típusú pázsitalkotó vállhat belőlük.

A levélzet durvább mivolta csak akkor jelenik meg, ha nem nyírjuk rendszeresen kertünket, vagy ha nem kapja meg a megfelelő éves előírt tápanyag mennyiséget (minimum 2-3 alkalom per év). A következő kép jól szemlélteti a 1,5 hónapos friss, még be nem állt nádképű csenkesz durvább levélzetét:

Másfél hónapos szárazságtűrő nádképű csenkesz pázsit
1,5 hónapos nádképű csenkesz

És a már finomabb levélzettel rendelkező öregebb nádképű csenkeszes keveréket, megfelelő gondoskodás mellett:

Egy éves finom levélzetű szárazságtűrő nádképű csenkeszes gyepszőnyeg
Egy éves mediterrán gyepszőnyeg

Fontos, hogy ha ezeket az alap gyepápolási feladatokat elhagyjuk, a domináns mivoltából adódóan a nádképű csenkesz hajlamos ősgyep kinézetűvé válni. Ne felejtsük ennek fontosságát!

Sajnos valahol muszáj kompromisszumot kötni, nem lehet egy fű alkotó egyszerre selymesen puha és ilyen szinten szárazság tűrő, mint a nádképű csenkesz.

Nádképű csenkesz vásárlása

Az EUROGREEN kínálatában a Trockenrasen Mediterran fűmagkeverék tartalmaz magas arányú nádképű csenkeszt. Ennél a pázsit alkotónál hatványozottan érvényesül, hogy minőségi fűmaggal dolgozzunk, csak megbízható forrásból származó magot válasszunk, ahol leinformálhatóak az egyes alfajok.

A hagyományos, nem nemesített nádképű csenkesz fűmag fajták nem elég vékony levélzetűek, azokra tényleg igaz az ősgyepes kinézet. Ha nem kifejezetten ilyen gyepet szeretnénk, ezeket kerüljük!

EUROGREEN Trockenrasen Mediterran fűmagkeverék összetétele

20%Nádképű csenkeszBARCESAR
30%Nádképű csenkeszDEBUSSY1
20%Nádképű csenkeszROCKWELL
10%AngolperjeDOUBLE
20%Réti perjeMIRACLE

A keverékben található 70% nádképű csenkesz kiváló szárazságtűrést tesz lehetővé, a mellette megtalálható 20% réti perje pedig kiváló regenerációs képességgel rendelkezik. Egy esetleges gyep sérülés, kirúgott folt esetén ez a gyepalkotó néhány hét leforgása alatt benőheti a tenyérnyi foltot.

A 20% réti perjének és a 10% angolperjének köszönhetően ebben a keverékben hatványozottan érvényesül a vékonyabb levélzetű kinézet, mely jól ellensúlyozza a vastagabb szálú nádképű csenkeszt.

A keverékben megtalálható gyors csírázású angolperje megfelelő mikroklímát biztosít a lassabban kelő réti perje és nádképű csenkesz számára. Mint egy védőbástyaként áll szolgálatot, egyúttal erózióvédelmet nyújt a talaj számára.

A fűmagkeverékkel kapcsolatos hasznos tudnivalók

Javasolt kijuttatási dózis35 g/m2 | 280 m2/zsák (a nádképű csenkesz ára így fajlagosan kicsit magasabb, mivel többet kell belőle vetni)
Csomagolás10 kg/zsák
Füvesítés idejeáprilis közepétől – május elejéig, valamint augusztus közepétől – szeptember végéig bezárólag
Fűmag kelési idejekb. 7-21 nap
Első fűnyírás vetés utánHa a fűszálak elérik a 10 cm-t, óvatosan elvégezhető az első nyírás
Fűmag alternatíváiBarenbrug Water Saver, ICL ProSelect Strong, ICL Toscana fűmag
Ajánlott starter trágyaEUROGREEN Basic Start indító gyeptrágya
(Táblázat mobil nézetben oldalra görgethető)

Header picture credit to: POGLE’S SEED